Hasznos tudnivalók

(Ha nincs, vagy nem elégséges a német nyelvtudása, kérjük kattintson ide!)

 

Legfontosabb tudnivalók azoknak, akik Németországban vagy Svájcban szeretnének munkát vállalni

Külföldön munkát vállalni nagy kihívás, alapos, megfontolt döntést igényel. Az alábbiakban néhány fontos információt szeretnénk megosztani Önnel, ami segíthet abban, hogy a kiutazás előtt könnyebben tudjon kalkulálni a felmerülő legfontosabb rezsiköltségekkel. Az alábbi adatok tájékoztató jellegűek és nagymértékben függnek a munkaadótól, a betöltött munkakörtől, a munkavégzés helyétől, fizetéstől. A következő adatok Németországra vonatkoznak, Svájcban mind a keresetek, mind a költségek magasabbak.

 • a szállás mindig az adott munkaadótól függ: több helyen ingyenes, a munkahely közelében lévő szállás biztosított, de természetesen vannak munkahelyek, ahol ezt önállóan kell megoldani. A lakhatás 100-300€/hó összegtől indul, attól függően, hogy milyen ingatlanról van szó, ill. önállóan vagy többen közösen bérelnek lakást.
 • Az étkezés szintén biztosított a munkahelyek egy részénél, amúgy havi 250-300€ körüli összegből megoldható, de természetesen ez nagyban függ az egyén igényeitől.
 • A fizetés elsősorban a betöltendő munkakör függvénye, a pontos összeget a konkrét állásajánlat beérkezésekor fogjuk Önnel tudatni. Általánosságban az mondható el, hogy havi   150.000-500.000 Ft takarítható meg havonta.

Bővebb információkat Németországról, a németországi munkavállalásról az alábbi linken olvashat:

http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_tagallamok&id=1#5
Forrás: www.euvonal.hu

A következő linken Svájcról, a svájci munkavállalással kapcsolatos tudnivalókról találhat hasznos információkat:

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?svajc
Forrás: www.kulugyminiszterium.hu


   

  Amire figyelni kell, ha külföldön akar dolgozni! 10 + 1 jó tanács


  1. Soha ne higgyen a túl csábító ajánlatoknak!

  Ne feledje: sehol nincs kolbászból a kerítés. Egy átlagos magyar munkavállaló külföldön rendszerint a minimálbért kapja (legalábbis ott, ahol van minimálbér), ez a nyugat-európai országok esetében kb. a magyar minimálbér ötszöröse. Ha szállást, vagy ellátást is kínál a munkaadó, annak ellenértékét a keresetéből általában levonja. Ha nem tisztázza előre a levonásokat és azok mértékét, könnyen lehet, hogy fizetés helyett Önnek kell majd fizetnie.

   

  2. Elutazás előtt mindig tájékozódjon a kiválasztott (fogadó) ország viszonyairól. Ennek érdekében javasoljuk, hogy forduljon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) valamelyik EURES-tanácsadójához.

  Célszerű tisztázni, hogy kell-e vagy sem munkavállalási engedély az adott országban, ha igen, hogyan lehet azt megszerezni? Kinek a feladata az engedély beszerzése? Amennyiben nem kell munkavállalási engedély, kell-e regisztráltatnia magát? Van-e a fenti eljárásoknak olyan költsége, melyet a munkavállalónak kell megfizetnie, ha igen, mekkora ez az összeg? Mik a főbb adó- és társadalombiztosítási szabályok, van-e minimálbér, ha van, mennyi az, mik a megélhetési költségek stb.

   

  3. Ha magánközvetítő révén szeretne állásajánlathoz jutni, mindig győződjön meg arról, hogy a közvetítő regisztráltatta-e magát a telephelye szerint illetékes munkaügyi központoknál.

  Nyilvántartásba nem vett magánközvetítő szolgáltatásait soha ne vegye igénybe! Kormányrendelet írja elő, hogy a magánközvetítőnek nyilvántartásba kell vétetnie magát a telephelye szerint illetékes munkaügyi központnál. A munkaügyi központ csak akkor veszi a magánközvetítőt nyilvántartásba, ha az a rendeletben meghatározott feltételeknek – szakértelem, elérhetőség, óvadék letétbe helyezése stb. – megfelel. Arról, hogy a magánközvetítő nyilvántartásba vétette-e magát, az NFSZ internetes oldalán (www.munka.hu / Foglalkoztatás) tájékozódhat az Álláskeresőknek / Állásajánlatok / Magán-munkaközvetítők menüpont alatt, vagy felvilágosítást kérhet az illetékes megyei munkaügyi központtól – akár telefonon - is.

   

  4. Soha ne fizessen magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat!

  Magyarországon kormányrendelet írja elő, hogy a magánközvetítő az álláskeresőtől semmilyen címen nem kérhet a szolgáltatásaiért pénzt. Szolgáltatásainak ellenértékét mindig a munkaadó fizeti meg.

   

  5. Ha állásajánlatot kap, még a szerződés megkötése előtt próbálja a leendő munkahelyét „leinformálni”.

  Ehhez a régió valamelyik EURES-tanácsadójának a segítségét kérheti. Magyarországon jelenleg közel harminc tanácsadó dolgozik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál, ami azt jelenti, hogy minden megyében van legalább egy ilyen munkatársunk; az Unióban pedig számuk megközelíti a nyolcszáz főt. A magyar tanácsadó megkérdezheti külföldi kollégáját, hogy az adott munkaadóra szokott-e panasz érkezni vagy sem, fizetett-e munkaügyi bírságot valamilyen címen az utóbbi időben vagy sem stb. Ily módon még időben kiszűrhetők a nem korrekt foglalkoztatók.

   

  6. Nyelvtudás nélkül vagy gyenge, hiányos nyelvtudással lehetőleg ne vállalkozzon külföldi munkavégzésre még a legegyszerűbb munkák esetében sem.

  Gondoljon arra, hogy külföldön hivatalos ügyeket kell majd intéznie, de a hivatalokban nem fognak magyarul beszélni, a munkavégzéssel, illetve a foglalkoztatójával kapcsolatos panaszait sem fogják magyarul megérteni, ezen kívül értenie kell a főnökétől kapott utasításokat, el kell tudnia olvasni, és meg kell értenie a munkavédelmi előírásokat, a veszélyre figyelmeztető feliratokat, és így tovább.

  Ami még nagyon fontos: a munkaszerződése biztosan nem magyarul, hanem a fogadó ország nyelvén készül, és szerződést aláírni úgy, hogy nem tudja pontosan mi áll benne, több, mint kockázatos.

   

  7. Lehetőleg vigyen magával legalább annyi pénzt, ami a hazautazás költségeit fedezheti.

  Sajnos a külföldi munkavállalás általában nem a fizetéssel kezdődik, arra legalább egy-két hetet várnia kell, viszont addig is lakni, élni, közlekedni kell valamiből. Sok helyen a lakbért akár több hónapra előre is elkérhetik, ami már egy jelentős összeget is kitehet. Ha pedig nem válik be a számítása, akkor gondolnia kell arra, hogy a hazautazás is pénzbe kerül.

   

  8. Útlevelét, lakcímkártyáját, személyi igazolványát – ha egy mód van rá – soha ne adja át a munkaadónak vagy a közvetítőnek, mert így azonnal kiszolgáltatottá válik.

  Ha ehhez a munkaadója vagy a közvetítő mégis ragaszkodna – mondjuk azzal az indokkal, hogy szeretné tudni az otthoni elérhetőségét – készítsen az okmányokról fénymásolatot, és azt adja át.

   

  9. Ha úgy érzi, hogy becsapták: munkaadója az Ön kárára eltér a munkaszerződésben foglaltaktól vagy egyéb, a munkaviszonyával kapcsolatos problémája támad…

  … segítségért forduljon a helyi, külföldi munkaügyi központhoz. Itthonról gyakorlatilag nincs esélye arra, hogy megoldja a problémáját.

   

  10. Elutazása előtt…

  …akkor érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amennyiben Magyarországon jogviszonya rendezett, azaz jogosult egészségügyi ellátások igénybe vételére. Az EU-kártyával kizárólag az EGT tagállamban (továbbá Svájcban és Horvátországban) történő átmeneti tartózkodás idején orvosilag szükséges egészségügyi ellátás vehető igénybe. Ha a kártya birtokosának magyarországi egészségbiztosítási jogosultsága a Kártyán feltüntetett érvényességi idő alatt megszűnik, akkor az igénybe vett egészségügyi ellátások költségeit a betegnek kell megtéríteni. Érdemes biztosítást kötnie legalább arra az időre, amíg munkába nem áll, és meg nem győződik arról, hogy a munkaadója fizeti a társadalombiztosítási járuléko(ka)t.

   

  10 + 1. Jobb eséllyel pályázhat egy állásra…

  … ha a végzettségét, képzettségét igazoló bizonyítványokat még itthon lefordíttatja a fogadó ország nyelvére. Ez a megoldás valószínűleg egyben a leggazdaságosabb is. Igazolványképeket is általában olcsóbban készíttethet itthon, mint külföldön.


  Forrás: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat
  http://www.afsz.hu/engine.aspx?page=print&content=kulfoldi_munka_tanacs


   Bejelentkezés

   Kiemelt állásajánlatok